Yazar: Kemal Hamsioglu

  • ARJANTİN… İguazu Şelaleleri

    Peru’ ya gideceğim kesinleştikten sonra Güney Amerika’ da güzergahımı, İstanbul-Sao Paulo-Cusco- Lima-Rio olarak belirlemiştim ki sosyal mecralarda gördüğüm birkaç fotoğraf güzergahımı tamamen değiştirmeme neden oldu. Bu dehşetengiz fotoğraflar Iguazu Şelaleleri’ne aitti. Ömrümde görmediğim güzellikte bu fotoğraf rotamı tamamen değiştirmeme çok merak ettiğim Rio’ yu gözden çıkarmama sebep oldu. Güzergahım , İstanbul-Sao Paulo-Cusco- Lima-Iguazu olarak değişti,…

  • MOSTAR… Eski köprünün altında

    MOSTAR KÖPRÜSÜ NEREDEDİR? Mostar özgürlük Heykeli yıkılmış, Eyfel Kulesi vurulmuş, Tac Mahal’den dumanlar yükseliyor… Hollywood’un klişe felaket sahnelerinde daima dünyanın en çok bilinen bu yapıları kullanır. Zira onlar medeniyetimizin yerküreye bıraktığı birer mühür gibi. Sanırım, yıllar geçip çağlar değişse hep orada olacaklarını bilmek de güven veriyor. Balkan coğrafyasının orta yerinde bir nehir üzerine kurulu Mostar…

  • HALLSTATT… Bir tatlı huzur

    Hallstatt gezi güncesi yazmanın en zor yanı, döndüğünüz kürkçü dükkanından anlatacağınız yerin atmosferini metne aktarmak olsa gerek. Hele de kış günü kurusun diye odanıza asılan çamaşırların rutubet kokusu içinize dolmuşsa! Münih’ten başlayıp Viyana’da son bulan seyahatin ikinci ve hepimiz için en etkileyici ayağı Hallstatt’ı anlatmak bana düştü. Hallstatt’tan yaklaşık iki yıl önce bir arkadaşımın instagram…

  • YEREVAN… Ermenistan’da bir Türkiyeli “daha”

    Ermenistan: Eğer serinin ilk yazısı, “Yeni Başlayanlar İçin Ermenistan”ı okuduysanız şimdi ülkenin başkenti için tavsiyeleri teker teker paylaşmaya başlayalım. İlk sorumuz, Ermenistan’a nasıl gidilir? Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki yok ama gidecek yol çok. İsterseniz İstanbul-Yerevan hattında doğrudan uçabilirsiniz. İsterseniz de Gürcistan üzerinden karayolu ile Ermenistan’ın başkentine ulaşabilirsiniz. Uzun kara yolculuklarına dayanıklı olanlar, Türkiye’den…

  • YEREVAN… Yeni başlayanlar için Ermenistan

    Ermenistan: Her şehrin turistlerin gözünde bazı simgeleri vardır. Siluetlerini de oluşturan… Paris pek çok kişi için Eiffel, Louvre, Notre Dame ve Sacre Coeur katedralleri demektir mesela. Ya da Roma denilince akla ilk gelenler Colosseum, Aşıklar Çeşmesi ve Panteon olur. Peki ya Yerevan? Ermenistan’ın başkenti Yerevan, Türkiye’dekiler için adı hep ölümle anılan, daha doğrusu ölümün anıldığı,…

  • KRAKOW… Çılgın kalabalıktan uzak

     Krakow, Varşova, Prag, Viyana’dan oluşan Orta Avrupa turuma bizim Onur gibi son anda dahil oldu Krakow. Aslında gezinin ilk durağı Varşova’ydı; ancak, başkenti anlatma ‘görevini’ bir başkasına bırakıp Polonya’nın Türkiye’de çok da bilinmeyen eski başkentine geçiyorum… İki gece kaldığım Varşova’dan  -Onur bir gece kaldı; benden bir gün önce tura başladığı Budapaşte’den kopamadı da arkadaş!- yaklaşık…

  • SARAYBOSNA… Paralel evrende bir Anadolu şehri

    “Mezar taşlarını koyun mu sandın…” Barış… Bazen Belgrad’dan Saraybosna’ya yolcu taşıyan bir otobüs, bazen sınır polisince pasaportun üzerine vurulan bir mühür. Saraybosna için bir gün önceden aldığım bilet elimde, kısa bir yürüyüşün ardından hostelden terminale vardım. Belgrad otobüs terminali şehrin orta yerinde yer alıyor. Bütün biletler ortak gişeden satılıyor. Yani öyle otobüs firması falan seçmiyorsunuz,…

  • BALKANLAR… Belgrad kapıları

    Balkanlar… Türkiye’nin yıllık soğuk hava ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan, ülkedeki sarışın, renkli göz nüfusuna katkısıyla gönüllerde taht kuran. Balkan Devletleri… Hani şu kim oldukları tam bilinmeyen, sayıları İnek Şaban’a göre 30-40, Adile Ana’ya 100-150’yi bulan. Zihnimde çocukluk yıllarımdan kalma savaş sahneleri, kulağımda Goran Bregoviç müzikleriyle yer etmiş bir coğrafyada geçen 10 günü yazacağım. Belgrad’dan başlayıp…

  • AMSTERDAM… Dünya kerhanesi (2)

    Red Light: “Dünya bir kerhanedir: her gelen yaptı geçti. Grand Mama, perdeleri kapa. Sen de kızım, ışıkları söndür; yalnız büfenin üzerindeki kırmızı abajur kalsın…” -Oğuz Atay, Tutunamayanlar RedLight District‘in olmadığı bir Amsterdan gezi yazısı düşünemiyorum bile… Peyniri, porseleni, cigarası gibi ülke turizminin bir ürünü olarak görülen, bu ünlü genelevleri anlatmadan önce, şehrin ‘taşınmaz kültür mirası’ndan…

  • AMSTERDAM… Anne sen okuma! (1)

    Berlin sehayatimizi Eda yazmıştı. Benim Haziran hikayemse Amsterdam ile başladı. Bizimkilerle Almanya’da buluşmadan önce Hollanda’nın başkentinde üç gün geçirdim. Her yazıyı önce annem okuduğu için hikayeyi azıcık sansürlemek zorundayım, halden anlarsınız artık. Çok da cozutmadım anne! Hemen söylenme… Pegasus ile bedavaya gelen Amsterdam biletini aylar öncesinden almıştım, dönüşü dediğim gibi Berlin’den ekiple yaptık. Sabiha Gökçen’den Schiphol Havalimanı…