10 ŞEHİR, 10 TATLI…

Avrupa’da gezip gördüğümüz 10 şehirden, tadı damağımızda kalan 10 tatlıyı sizin için derledik… Uyarı: Aşırı miktarda kalori içerir! 🙂

1- VİYANA

Sachertorte

SACHERTORTE: Listeye opera ve balesi kadar bir Viyana klasiği olan Sachertorte ile başlıyoruz. Adı, yaratıcısı Austrian Franz Sacher’den gelen bu turta 1832’de girdiği Avusturya mutfağının simgelerinden biri haline gelmiş. Öyle ki her yıl 5 Kasım “Ulusal Sachertorte Günü” olarak kutlanıyor. Orijinal adıyla sadece Viyana’daki Sacher Pastanesi tarafında üretilip satılabiliyor. Gelelim Sachertorte’nin nasıl bir lezzet olduğuna… Yumuşacık keki. damakta fotoğrafta göründüğünden çok daha hafif bir tat bırakıyor. Üstündeki çikolatası ve yanındaki kremasıyla size Sacher Pastanesi‘nin kırmızı kadifeler içindeki atmosferinde bir tabak mutluluğu sunuyor. Genelde de yanında görünen kremalı kahve ile tercih ediliyor. – K.H.

2- KAVALA

Melomakarona

MELOMAKARONA: Yunanistan’ın Noel tatlısı olan melomakarona’yı, Christmas haftası gittiğim Kavala tatilinde tesadüfen keşfettim. Otelin lobisinde bekleyen Kavala kurabiyelerinin yanında duran bu bal topları, bizim kalburabastımızın farklı bir versiyonu. Sadece Christamas tatili zamanı, protein orucu bitiminde yapılıyor. İçinde kalburabastıdan farklı olarak portakal suyu, bal, tarçın, kakule, karanfil, zencefil, konyak filan var. Tam bir kış tatlısı. Her ne kadar kurabiye diye anılsa da şerbetli tatlıyla kurabiye arasında bir yumuşaklığı var. Bir yiyen bir daha yer. Yetmez döner bir daha yer. Bu güzel lezzete denk gelirseniz stoklayın, yılda 15 günden fazla sürede yapılmıyor. Yunanistan’ın her yerinde bulabilirsiniz ama biz Ζαχαροπλαστεια Marmelo‘da yedik. İsterseniz Kavala merkezdeki Carrefour’da da var. – E.İ.T

3- AMSTERDAM

Stroopwafel

STROOPWAFEL: “Ben bunu bir yerden hatırlıyorum” dediğinizi duyar gibiyim. Türk halkının BİM ile tanıştığı bu karamelli waffle aslen Hollandalı olur. Kaynaklar stroopwafel‘in ilk kez ülkenin güneyindeki Gouda şehrinde 1784 yılında üretildiğini söylüyor. Onu dünyaya tanıtan ise kuşkusuz Amsterdam turizmi. Bugün Amsterdam’ın her köşe başında satılıyor. Ben oraya kadar gidip almaya üşendim ancak, Amsterdam’da en iyisinin “Lanskroon Banketbakkerij” isimli pastanede üretildiği söyleniyor. Başta “karameli” demiş olsam da, çıtır hamuru arasında bir nevi pekmez şurubu bulunuyor. Yanında bir bardak kahve ile soğuk bir Amsterdam gününde içinizi ısıtıyor. – K.H.

4- STOCKHOLM

Chokladbollar

CHOKLADBOLLAR: İsveçliler’in kahve tutkusunu bilir misiniz bilmem. Fiska dedikleri bir kahve molası var. Günde ortalama 4 kez kahve içtikleri söyleniyor. Bu molanın da hakkını veren çok çeşitli tatlıları var. IKEA keklerinden de bilirsiniz. Şimdi size IKEA’da da bulabileceğiniz Chokladbollar’dan bahsedeceğim. Hindistan cevizli bu topların diğer adı Kokosboll. Siz çikolata topları deseniz de olur. IKEA’daki de yeterince lezzetli ama her şey yerinde güzel derler ya. Bu tatlı burada daha bir güzel. Ağızda dağılırken sizi mutluluktan mutluluğa sürüklüyor. İsveç’in soğuğunda içiniz ısınıyor. Kahveyle lüp lüp gidiyor. Stockholm’deki birçok cafe’de bulabilirsiniz. Starbucks’ta bile. Tabii Starbucks’ta bizim paramızla bir top 10 TL’ye denk geliyor. Ama onlara göre 2 – 3 lira bir şey. Ama en çok çeşidi ve daha fazlası Drottninggatan Caddesi üzerindeki Karamellaffaren İsveç tatlıları dükkânında! Dükkân saat 10:00’da açılıyor. – E.İ.T

5- KOPENHAG

Churros

CHURROS: İspanya menşeli Churros‘un bir liman kenti olan Kopenhag’da nasıl yerel bir tada dönüştüğünü anlamak zor değil. Açıkçası İspanya seyahatimde dikkatimi çekmeyen bu tatlı Kopenhag’ın dört bir yanında karşınıza çıkıyor. Tadıyla bizdeki tulumba, şekliyle af buyrun kerhane tatlısını andırıyor. Sıcak sıcak servis ediliyor. Üzerine isteğinize bağlı soslar dökülüyor. Siyah ya da beyaz çikolata, pasta süsü vs. Yaz günlerinde ise dondurmayla güzel gidiyor. Biz Rajissimo isimli bir tatlıcıdan aldık, Nyhvan denen eski liman bölgesinde denize karşı bir güzel yedik. Yanında kahve kadar bira da güzel gidiyor. – K.H.

6- PRAG

Trdelnik

TRDELNİK: Çek Cumhuriyet ile birlikte diğer Orta Avrupa ülkelerinin de geleneksel tatlısı olarak kabul görüyor. Trdelnik 18. yüzyıla dayanan hikayesiyle Slovak, Çek ve Macarların ortak geçmişini belgeliyor. Mangal ateşinde pişen tatlı fikri bile insanı kendine çekiyor. Silidirlere sarılı şekerli hamur, odun ateşinde ağır ağır pişiyor, üzerine şeker, isteğe bağlı tarçın serpiliyor. Boş olan içine ise Alman pastasındakini andıran bir krema sürülüyor. Biz Prag Kalesi’ni çıkan yokuşun solundaki Creperie U Kajetana adlı mekanda tanıştık kendisiyle, görüşemesek de gönül muhabettimiz sürüyor. – K.H.

7- BUDAPEŞTE

Dobos torte

DOBOS TORTA: Dobos torta ya da Dobosh. Macaristan’ın çok meşhur bir tatlısı. Ortalama 5 katlı bu pasta karamel, çikolata, krema ile yapılıyor. Pasta ismini, mucidi olan Macar şekercisi József C. Dobos’tan alıyor. Budapeşte’de bunu yiyebileceğiniz en güzel yerlerden biri, tarihi Buda bölgesinde bulunan Korona Kávéház. Buda Castle’a doğru giderken sağ tarafta rastlayabilirsiniz. Tabii sıra olduğunu söylememe gerek yok. Bizim Sultanahmet tarzında bir yer olduğu için turisti bol, fiyatı da biraz bol. Fakat sarayı gezmek saatler alacağından kısa bir kahve molası için iyi bir uğrak yeri olabilir. – E.İ.T.

8- SELANİK

Tsoureki

TSOUREKİ: Rumca’da “çörek” anlamına gelen tsoureki kuşkusuz, Yunanistan’ın her kentinde pişiriliyor. Selanik’in tsoureki’sinin şöhretini ise Atinalılar bile teslim ediyor. Selanik’in meşhur çöreklerini kuruluşu 1948’e dayanan Terkenlis Pastanesi üretiyor. Bugün şehrin birçok noktasında şubeleri bulunan pastane, işi kaçınılmaz olarak fabrikasyona dökmüş olmakla beraber belli bir kaleteyi sürdürmeyi başarıyor. Tsoureki’yi İstanbul’da da bulabileceğiniz paskalya çöreklerinden ayıran ise başta, üzerindeki çikolata sosu oluyor. “E alayım bir çörek, döküyem üzerine çikolata sosu” demeyin, denedim aynı tadı vermiyor. – K.H.

9- VARŞOVA

Sernik

SERNİK: Bildiğimiz cheesecake’in Polonya’ya özgü hali olan Sernik genelde Noel zamanı altın dönemini yaşayan lezzetli mi lezzetli bir tatlı. Her cheesecake gibi pek çok farklı şekli olan Sernik’in sade, meyveli, çikolatalı, cappuccinolu olanları bir yana ezber bozan versiyonu Oreolu olanı denemeye değer. Zaten cazibesi bilinen cheesecake’e Oreo gibi bir efsane eklenince ortaya bütün tatlı bağımlılarını mest edecek bambaşka bir lezzet çıkmış. Polonya’ya geldik, en güzel sernik’i nerede yeriz, diye soranlar olursa doğru adres ev yapımı tatlıları ile ünlü Cheesecake Corner. Özellikle Varşova’nın havalı caddelerinden Nowy Świat’ta bulunan şubesi, cam kenarına iliştirilmiş masaları ve huzur veren beyaz konsepti ile nefis bir cheesecake’in yanında hoş bir atmosfer sunuyor. – M.D.

10- OSLO

Fastelavnsboller

FASTELAVNSBOLLER: İsveç’in semla’sı, Finlandiya’nın fastlagsbulle laskiaispulla’sı, Estonya’nın vastlakukkel’i, Norveç ve Danimarka’nın fastelavnsbolle’si… Adı her dilde farklı ama tadı aynı. Geleneksel İskandinav tatlısı olan fastelavnsbolle, daha çok İsveç’le anılsa da Norveç’te de yiyebileceğiniz tatlılardan. Yılbaşı döneminde ortaya çıkıyor ve Paskalya’ya kadar tüm fırınları ele geçiriyor. 1700’lü yıllardan beri bu böyle. Küçük çöreklerin içerisine badem dolgusu ve krema eklenerek yapılıyor. Bizdeki Alman pastası gibi ama bademlisi. Dönemine denk getirdiğiniz sürece birçok fırında yiyebilirsiniz. Ama buranın en ünlü pastanesi Karl Johns Gate’te bulunan United Bakeries. Aman dikkat, dükkân saat 17.00 gibi kapanıyor. Biraz ehlikeyifler. – E.İ.T.

Eda İVGEN, Merve DOĞRUER, Kemal HAMŞIOĞLU