5 Şehir 5 İyi Hostel

Şimdi bu bir Trivago reklamı olsaydı “Hiç internette otel aradınız mı?” diye girerdik. Ama değil. 🙂 Tatil anlayışınızda sizin de bizim gibi uygun konaklama varsa, birkaç hostel önerimiz var. Öyle pahalı otellere varınızı yoğunuzu dökmeyin, hostel kültürüyle tanışın. Emin olun, seveceksiniz. Farklı kültürden insanla, bir yatakhanede kalıp sohbet edebilirsiniz. Tanımadığınız bir sürü insanla aynı odada kalmaktan hoşnut olmazsanız, iki – üç ve dört kişilik özel odalar da mevcut. Neredeyse otel gibi. Hatta bazıları baya baya otel. Biz gidip gördüklerimizden çokça beğendiklerimizi derledik. Hem şehir merkezinde hem temiz hem de uygun fiyatlı konaklama arıyorsanız, aşağıdaki hostelleri şiddetle öneririz.

Bazıları bizim için o şehire bir daha gitme sebebi..

Vilnius – Downtown Forest Hostel & Camping

Vilnius’a bir daha gitsek, yine burada kalırdık. Bazı hosteller, insanın aklına takılıyor. O şehre tekrar gitmek için bahane yaratıyor. Downtown Forest’ta aynen böyle. Vilnius’un eski şehrine birkaç dakikalık yürüme mesafesinde. Bir tepenin eteklerinde. Tepenin eteklerinde olduğu için önce o tepeyi aşmanız sonra ulaşmanız gerekiyor ama eğer birkaç günlüğüne gidecekseniz şiddetle tavsiye ederiz. Küçük bir orman içesinde. İsterseniz çadırınızı, karavanınızı çekebilir bahçesinde barbekü partisi yapabilirsiniz. Tamamen genç mekânı. Odalar şifre sistemiyle. Odaya adımınızı attığınızda yatağınızın üzerinde küçük bir not karşılıyor sizi. Hoş geldiniz, beş gittiniz.

Buraya sizden önce de ne hikâyeler geldi tadında. Çok etkileyici ve insanı özel hissettiriyor. Eğer sabah Fransız şefin kuruvasanından yemek istiyorsanız, akşamdan adınızı ve kaç tane istediğinizi tahtaya yazıyorsunuz. Biz hemen ikişer taneyi yazdık. Kahve ücretsiz. Bahçesindeki küçük bardan ev yapımı şarap ya da bira alabilirsiniz. Bazı geceler hostele gelen konuklar tarafından canlı müzik de var. Eski şehire birkaç dakikada varabiliyorsunuz. Bir daha sırf o hostel için tekrar Vilnius’a gidebiliriz.

Paupio g. 31A, Vilnius Old Town, LT-11341 Vilnius, Litvanya

Rezervasyon için tıklayın.

Downtown Forest
Downtown Forest

Berlin – Cube Lodges Berlin Mitte

Bir konsept hostel daha. Berlin çok merkezli bir yer. Bunlardan biri de Mitte (orta / merkez). Berlin Duvarı’nın başladığı, Duvar Müzesi’nin olduğu bölge. Cube Hostel şehrin tam ortasına kurulmuş plaj voleybolu merkezli bir hostel. Deniz ya da göl yok. Sadece kum, plaj voleybolu sahaları, plaj şezlongları. Küpler gerçekten de küp. Dört kişilik ya da iki kişilik küpler mevcut. Her küpün önünde bir miktar kum var. İlk gördüğümüz anda gözümüze gerçekten çok küçük gelmişti. Keza 4 kişilik bir küp yaklaşık 4 metrekare. Yani kişi başı 1 metrekarelik yer var. Eğer arkadaşla, tanıdıkla gitmiyorsanız dar alanda kısa paslaşmalarda zorlanabilirsiniz. Biz bir süre sonra eğlenmeye ve hatta “iyi ki burada kalmışız” demeye başladık.

Havlular 2 euro’ya kiralanıyor. Maç varsa, dev ekranda herkes kumların üzerinde birasını içerek maç izliyor. Biz gittiğimizde Dünya Kupası vardı ve neredeyse tüm Berlin gençliği oradaydı. Yani dışarıdan da giriş var. Gündüzleri plaj voleybolu maçları da oluyor. Neredeyse 10’dan fazla voleybol sahası var. Ayrıca tuvaletler de oldukça temiz.

Caroline-Michaelis-Straße 8, Mitte, 10115 Berlin, Almanya

Rezervasyon için tıklayın.

Cube Lodges Berlin Mitte

Kopenhag – Urban House

Geldik yüreğimizi bıraktığımız bir hostele daha. Biri merkezde kalmak mı dedi? Kopenhag’ın tam ve en gerçek merkezi. En uygun ama en güzel ve eğlenceli hostellerden diyebilirim. Sayısız odası var. Kolay kolay oda bulmamak gibi bir şey yok. Girdiğinizde herhangi bir resepsiyon bulamayacaksınız. Size gönderilen maildeki şifre ile girişteki kiosktan küçük bir bilet çıkaracaksınız. Bunda oda numaranız ve kapıyı açacağınız şifreniz var. Sokak kapısının şifresi ayrı. Gece 12’den sonra kapı kitleniyor, şifreyi unutmayın. Urban House, merkez tren istasyonunun hemen arkası. Kendi barı da oldukça neşeli ve hareketli. Tivoli Bahçeleri de yürüme mesafesiyle 10 dakika filan.

Kopenhag’ın en büyük yemek yeme yerlerinden olan mezbağa bölgesi de 10 dakika mesafede. Yalnız geceleri sokağın seyri değişiyor. Siyahi ablaların sokaklara dökülerek pazarlık yaptığı bir sokağa dönüşüyor. Ama size kimse bulaşmıyor. Rahat rahat dolaşabilirsiniz. Büyük bir mutfağı var. Yemek yapıp başkalarıyla sohbet etmek için güzel. Kendi içinde bir dövmeci bile var. Gaza gelip yaptırırsanız kaç paraya patlar bilmem. Bilardo masası, tv köşesi, puflara yayılarak takıldığınız alanlar baya güzel ve fazla. Eğer yolunuz Kopenhag’a düşecekse, konaklama adresi kesinlikle burası olmalı.

Colbjørnsensgade 5-11, Vesterbro, 1652 Kopenhag, Danimarka

Rezervasyon için tıklayın.

Urban House

Saraybosna – Toplik Rooms

Saraybosna’nın tipik bir Anadolu kasabasını andıran tarihi çarşısı şehrin aynı zamanda en turistik lokasyonu. Şehirde gezip vakit geçireceğiniz yerler yaklaşık 1 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Dolayısıyla konaklayacağınız yeri çarşıya yakın seçmek Saraybosna turunuzu hayli kolaylaştırıyor. Birçok küçük otel ve hostel zaten çarşı çevresinde bulunuyor. Benim konakladığım Toplik Rooms da şehrin ortasından geçen akarsunun hemen yanında, ünlü İnat Evi’nin arka sokağındaydı.

Burası bir hostelden ziyade konukevi. Birkaç odası olan bir müstakil ev. Sahibesi ve ağabeyi oldukça ilgili ve iyi hizmet sunan insanlar. Sezon dışı olduğundan oldukça uygun bir fiyata çift kişilik yataklı, müstakil banyolu bir odada konakladım. Penceremden şehrin tarihi köprüleri, kütüphanesini görebiliyor, betten dökülen nehir suyunun sesini duyabiliyordum. Yalnız gezgin olarak ortamın bende yarattığı melankoli hali çiftler için oldukça romantik bir etkiye dönüşebilir.

Toplik 13a, 71000 Saraybosna, Bosna Hersek

Rezervasyon için tıklayın.

Toplik Rooms

Amsterdam – Clinknoord Amsterdam

Amsterdam hostelleri için birçokları “Avrupa’nın en iyileri” der. Ben sadece birinde kaldığımdan kıyaslama yapamayacağım. Ancak önereceğim hostel lokasyon, temizlik, ortam gibi öznel hostel kriterlerimin hepsinde tam puana yakın bir performansa sahipti: Clinknoord Amsterdam. Şehri kuzey-güney aksında iki ayıran büyük kanalın kuzey yakasında kalıyor. Amsterdam Tren Garı kenarından kalkan feribotlarla hostele geçmek mümkün. Hemen söyleyeyim feribot ücretsiz ve 24 saat boyunca birkaç dakika arayla çalışıyor. İki yaka arası seyahat de sadece 2 dakika sürüyor. Hostelden çıkıp karşı yakaya geçtiğiniz zaman Red Light District yürüme mesafesinde. Yine şehrin her yerine ulaşımın sağlandığı tramvaylar da garın önünden kalkıyor. Hostele gelince… Kırmızı tuğlalarla kaplı bina oldukça bakımlı ve tarihi bir atmosfere sahip.

Bir gün 4 kişilik ranzalı yatakhanede, bir gün de özel banyolu odada kaldım. Her ikisin de memnum kaldım. Hosteli asıl farklı kılansa ortak yaşam alanları. Giriş katındaki geniş lobisinde, resepsiyon kafe, oturma alanları, bilardo masası, kilitli dolaplar var. Lobiden alt kata indiğinizde ise sizi kendi yemeğinizi pişirebileceğiniz geniş bir mutfak ve masalar ile oldukça şık bir bar ve yine geniş oturma alanları bekliyor. Hostelin iç avlusunda yoga, pilates gibi grup aktiviteleri düzenleniyor. Fiyatlar ise Amsterdam’ın geri kalanında olduğu gibi biraz tuzlu.

Badhuiskade 3, 1031 KV Amsterdam, Amsterdam Noord, 1031 CL Amsterdam, Hollanda

Rezervasyon için tıklayın.

Clinknoord Amsterdam

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir