BANGKOK… Melekler Şehri

yazar:

kategori: , ,
Fulya Midilli

Bangkok, yani Tayland’ın başkentine hoş geldiniz. Bangkok, Tayca Krung Thep (Melekler Şehri) olarak anılır ve nüfusu 9 milyondan fazladır.

Bangkok Ne zaman gidilir?

Bölgenin güneşinden tam performans yararlanmak için Kasım – Nisan tarihleri öneriliyor. Onun dışında tropik konumu nedeniyle bol yağmur alan bir yapısı var. Koh Samui veya Phuket gibi yerlere gidip deniz ve güneşten özellikle faydalanmak istiyorsanız bu dönemleri dikkate alın.
Ülke çok ucuz ancak uçuşlar pahalı. 6 ay öncesinden biletleme yapmanızı tavsiye ederim. THY’nin direkt Bangkok uçuşu mevcut. Ayrıca Türklerden vize istenmiyor.

Bangkok Nereler gezilir?

Tayland gezinizi daha kapsamlı halde planlayabilirsiniz. Örneğin; Chiang Mai , Koh Samui (eşsiz güzellikteki kumsallar) ve Phuket’i (gece hayatı) gezinize ekleyerek 10 günlük kapsamlı bir tatil yapabilirsiniz. KL ve Singapur’a kıyasla daha az para harcayacaksınız.
Günübirlik tur ayarlayan firmaları gitmeden önce ayarlayın. 8 saatlik turları çok uyguna getirebilirsiniz. Otellerin size sunduğu tekliflere kıyasla fiyat avantajınız oluyor.
Yorgun düştüğünüz gezileriniz ardından da bir Thai masajı sizi bekliyor. O kadar gelmişken masaj yaptırmadan dönmek olmaz!

1.Durak – Ayutthaya

bangkok
Ayutthaya

1350 yılında kurulan Ayutthaya, eski Tayland krallığının başkenti olmuştur. Asya’nın ticaret merkezi haline gelen şehir 1700 yılında 1 milyon kişilik bir nüfusa ulaşmıştır ve dünyanın en kalabalık şehirlerinden birisi olmuştur. Ancak komşu Burma’dan gelen istilacıların 1767 yılında şehri yakıp yıkmalarıyla birlikte bu görkemli dönem sona ermiştir. Burmalı istilacılara karşı daha korunaklı olduğu için başkent Bangkok’a taşınmıştır.
Nehirler ve kazılan kanallar sayesinde bir ada halini almış olan Ayutthaya merkezinde onlarca Budist tapınağı bulunmaktadır. Ayutthaya Tarihi Parkı isimli bu bölge 1991 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine alınmıştır. Bangkok’a sadece 1 saat mesafedeki Ayutthaya’ya günübirlik turlarla veya bireysel olarak minibüs veya otobüsle ulaşmak mümkün.

2. Durak – Eski Kraliyet Sarayı (Grand Palace)

bangkok
Grand Palace

Tayland gezisi sırasında gezilecek yerlerin başında ülkenin başkenti Bangkok’taki eski kraliyet sarayı geliyor. Saray günümüzde Tayland Kraliyet cenaze töreni ve düğünleri yanında, Budist takviminde önemli ritüellerde kullanılıyor. Sabah 08.30–16.30 saatleri arası ziyarete arası açık. Bilet satışı 15.30’a kadar yapılıyor.

3.Durak – Yatan Buddha Tapınağı (Wat Po)

Başkent Bangkok’taki Çin mahallesinde yer alan Altın Buda Tapınağı 500 ton som altın kullanılarak yapılmış. İçeride gezdikten sonra tapınağın bahçesinde güneşin tadını çıkarmanızı öneririm.

Altın Yatan Buda

4.Durak – Damnoen Saduak Yüzen Pazar

Alışveriş yaparken fark arayanlar güzel bir alternatif. Bangkok’a 104 km uzaklıkta yer alan bu Pazar turistler tarafından çok ilgi görüyor. Sandalla pazarı gezerken birçok değişik tropik meyve, muz kızartması gibi şeyler satan satıcılarla karşılaşabilirsiniz.

5.Durak- Bang Pa-In Summer Palace

Kraliyet ailesinin yazlık sarayı Bangkok’un 60km kuzeyinde yer alıyor. 08:30 – 17:00 arası açık ve giriş ücretli (100Baht). Gidip görülmeye değer bir yer. Zaten günübirlik turlara katılıyorsanız, tur firmaları sizi mutlaka buraya götürecektir.

Bang-Pa-In-Summer-Palace

 

6.Durak – Wat Yai Chai Mongkhon

Bir diğer adıyla “Hayırlı Zaferin Büyük Manastırı Etrafta yüzlerce buda heykeli görmeye hazır olun.

Wat-Yai-Chai-Mongkhon

 

7. Durak – Elephant Show

Turlar içerisinde size fil turu da sunuluyor. Eski şehirde fil turu yapabilir, ardından da fil gösterilerini seyredebilirsiniz.

 

Bangkok Ne yenir?

Deniz ürünlerinin her çeşidini burada bulacaksınız ve emin olun çok lezzetli. İster lüks bir restorantta isterseniz de sokak satıcısında nasıl arzu ederseniz Üstüne bir de Hindistan cevizi suyu için ve ferahlayın!
Tayland mutfağının demirbaşı Pad Thai. Yemeden dönmeyin! Üstüne de tatlı niyetine muz kızartması iyi gider.

pad-thai

Bangkok Dikkat edilmesi gerekenler?

Tayland’da birinci kural sıkı pazarlık yapmak! 50$ fiyat biçtikleri bir ürünü 5$’a kadar pazarlık yaparak düşürebilirsiniz. Özellikle tuk tuklara binmeden önce pazarlığınızı yapın. Taksi yerine tuk tukları tercih edin.
Tapınaklara girerken şort ve omzu açık gösteren kıyafetler kabul edilmiyor, dilerseniz tapınak girişinde kiralayabilirsiniz. Yada yanınızda şal götürün.
Keşişleri her köşe başında göreceksiniz ve büyük ihtimal fotoğraflarını çekmek isteyeceksiniz. Fotoğraf çekerken dalga geçiyormuş gibi davranmayın ve eğer siz de poz verecekseniz ve özellikle kadınsanız samimi poz etmekten kaçının. Çünkü keşişlerin karşı cinse yaklaşmaları yasak.
Budist kültürünün içerisindesiniz ve bu kültürde baş kutsal biliniyor. O nedenle yolda gördüğünüz sevimli çocukları durdurup saçlarını sevmeye kalkmayın
Yere izmarit/çöp atmayın.

Eminim ki Bangkok’u seveceksiniz, bir sonraki yazımda görüşmek üzere!

https://www.instagram.com/fulyichka/

Diğer Asya Yazıları İçin


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir