Viyana 5’lisi

EDA İVGEN

Viyana mimarisi, tarihi, müzeleri, klasik müziğiyle olduğu kadar bazı lezzetleriyle de meşhur. Bir günü yemeli içmeli, dolu dolu yaşatacak en popüler 5 şeyi listeledik.

Güne başlarken…

Joseph Brot vom Pheinsten
Bence kruvasan ikiye ayrılır. Viyana’da yapılanlar ve diğerleri. Bugüne kadar az çok ülke gördük, kahvaltı olarak da sıkça kruvasan yedik. Fransız şefi de gördük, yerel fırını da zincir pastaneleri de… Ama boşa dememişler Viyana’da kruvasan başkadır diye. İki farklı yerde yedik, ikisi de efsaneydi. Ama Joseph Brot vom Pheinsten fırını bambaşka. O nasıl bir ağızda helmelenme.

VİYANA MUTFAĞI

O nasıl bir tereyağ tadı. Isırırken ağızda bıraktığı kıyır kıyırlık, o lezzet. Anlayamazsınız… Mutlaka ama mutlaka deneyin. Pazar günleri kapalı, diğer günlerde sabah 7’de açılıyor. Biz uçağa binmeden önce 1 saat erken kalkıp fırının ilk müşterilerinden olduk. Terayağlı ve çikolatalı denedik. Fiyatlar 2.50 – 2.80 Euro arası.

www.joseph.co.at
Naglergasse 9, 1010 Wien

viyana mutfagı
Joseph-Brot-vom-Pheinsten

Ara öğün molası..

Würstelstand
Viyana Sokakları’nda hemen hemen her yerde karşınıza bir sosisçi büfesi çıkabilir. Buradaki adı würstelstand. Viyana sosisini diğer sosislerden ayıran, içinin peynirli olması. Büyük bir sandviç ekmeği, sıcak ve matkap gibi bir makine ile oyuluyor ve içinde peynirli Viyana sosisi konuyor. Hardal, ketçap ve mayonezle harika bir dörtlüye dönüşüyor. Yanına da buz gibi bir Ottakringer ya da Zipfer açtınız mı değmeyin keyfinize. Oldukça da doyurucu. 5 Euro’ya karnınız doydu bile. Genelde domuz olarak satılıyor. Döner yapan Türk büfelerinde belki dana ya da tavuk / hindi bulabilirsiniz.

viyana mutfagı
Würstelstand *Fotoğraf tripadvisor’dan alıntıdır.

Çay saati…

VİYANA NE YENİR

Cafe Sacher
Sizi etkilemek istemem. Ama o meşhur Sacher Torte, bence o kadar da meşhurluğu hak etmiyor. Ama Viyana’ya kadar gelmişim, yemeden hiç bir yere gitmem derseniz ona lafım yok. Deneyin de zaten, kötü değil ama efsane de değil. Bu keki birçok kafede yapıyorlar ama orijinali burası. bulabilirsiniz. Cafe Sacher, bu keke adını veren meşhur pastane. Aslında ona pastane demek haksızlık olur. Kralın çay partisi salonu gibi. Sacher Torte, şekersiz beyaz krema ile servis ediliyor. Yanında genelde Avusturya’ya özel bol köpüklü, kremalı kahve Melange içiliyor. Kek o kadar çikolatalı ve tatlı ki sütsüz ve şekersiz sert bir kahve daha iyi dengeleyecektir. Genelde uzun kuyruklar olduğu söyleniyor. Biz şanslıydık fazla beklemedik. Torte ve kremalı kahvenin fiyatı 10 Euro.

www.sacher.com

viyana mutfagı
Cafe Sacher *Fotoğraf resmi web sitesinden alıntıdır.

Akşam yemeği…

VİYANA YEME İÇME MEKANLARI

FiglMüller
Viyana şinitzeli diye boşuna söylemiyor herkes. Nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama cidden çok lezzetli. Tabi en iyi şinitzeli yiyeceğiniz yer de kesinlikle FiglMüller. İki tane var. Biri rezervasyonla alıyor, diğerine gerek yok. Bazen çok sıra olduğu söyleniyor. Biz kolay yer bulduk. Siz  yine de rezervasyonu unutmayın. Tavuk, dana ya da domuz olarak üç versiyonlu şinitzel mevcut. Tavuk ve dana şinitzeller iki parça şeklinde geliyor. “Ben ikisini de denemek istiyorum” diyorsanız – ki bence deneyin, tavuk deyip geçmeyin o da efsane- iki kişi biriniz tavuk, biriniz dana alabilirsiniz. Yalnız gezginseniz artık midenize kuvvet. Domuz şinitzel baya büyük geliyor. Yanına bir de semizotlu, tatlı-ekşi soslu patates salatası… Ağzım sulandı bile. Bir kadeh de şarap. Fiyatı mı? Euro’yu dörtle çarpmazsanız makul. Çarparsanız sıkıntı. Aman olsun canım, bir daha mı geleceksiniz dünyaya. Et şinitzel 19.80 Euro, tavuk şinitzel 12.50 Euro, şarap kadehi 3.20 Euro, salata 4.70 Eur0.

www.figlmueller.at

viyana mutfagı
Figlermüller *Fotoğraf resmi web sitesinden alıntıdır.

Gece bitmeden…

1516 Brewing Company
Viyana’nın merkezinde kendi biraları yapan bir mekân. Baya da geleni gideni var. Giriş katında yer bulunamayabilir ama üst katları da alt katı kadar hareketli. Lokal Viyana ahalisi burada. Turistik bir mekândan fazlası. Biralar da oldukça çeşitli ve lezzetli. Biralar 0.1L – 0.25L – 0.4L ve 1.5L ölçülerinde sunuluyor. Fiyatlar 2.10 Euro’dan başlıyor, boyutuna göre 19.50’ye kadar gidiyor. Mekân gece 2’ye kadar açık.

www.1516brewingcompany.com
Schwarzenbergstraße 2, 1010 Vienna

 

viyana mutfagı
1516 Brewing Company *Fotoğraf resmi web sitesinden alıntıdır.

Diğer Viyana Yazıları için