Kavala:
KAVALA GEZİLECEK YERLER
2016’dan önce son çıkış diyerek bir de Yunanistan’ı kışın görelim istedik. Ve kendimizi yine o malum yerde, Esenler Otogar’da bulduk. “Bir daha da otobüsle gitmem!” deyişimizin üzerinden henüz bir sene bile geçmemişti halbuki. Saat 22.00’de başlayan yolculuğumuzda yaklaşık 3 saatte İpsala’daydık. Pasaport kontrolünden sonra işte o en heyecan duyduğum anlardan biri: Meriç’ten geçiş!
KAVALA OTOBÜSLERİ
Kavala’ya vardığımızda çoktan gece yarısı olmuş, biz yine sıfır gps ve navigasyonla oteli bulmaya doğru yürümeye başladık. Kavala’ya varınca Kamilkoç su kemerlerinin tam dibinde indiriyor. Eğer bizim gibi siz de biniş yerini sormayı unutursanız indiğiniz yerin karşısındaki büfenin önünde tam saatinde olun. Dönüş durağı orası.
KAVALA OTELLERİ
Esperia Hotel, Kavala’nın deniz kenarında merkez sayılabilecek bir yerde. Resepsiyondaki güler yüzlü yardımsever abi insana bir kez daha “insansınız be” dedirtiyor.
Kavala Halk Pazarı
Cumartesi sabah Halk Pazarı ile güne başlamak… Tamam, İstanbul’da evimin karşısında sürekli pazar kurulsa çok hoşnut olmayacağıma eminim, ama iş Yunanistan olunca semt pazarı bile ayrı güzel geliyor insana. Pazardaki tüm mamuller bizim Salı Pazarı ayarında. Bu kardeşler evlerinde ne pişiriyor diye düşünüyorsanız alışveriş torbalarına bakabilirsiniz. Pırasa, lahana, kestane, ev yapımı şarap ve uzolar pazardaki tezgâhların çoğunluğunu oluşturuyor.
KAVALALI MEHMET ALİ PAŞA
Kavala’ya bu ikinci gelişimiz. Daha önceki birkaç saatlik kısa yemek molasında hızlıca geçen turlama sonrasında şimdi anıları tazeleme, ince ince gezme zamanı. Kavala Kalesi, medrese, Kavalalı Mehmet Paşa Heykeli gibi tarihi geziler tamamlandıktan ve Old Town turu yapıldıktan sonra artık sıra bir akşamüstü birasında.
KAVALA NELER YENİR
Kavala Kurabiyesi
Mythos ümidiyle gelinmiş de olsa Alfa da Yunanistan’ın yerel ve güzel biralarından. Aralarındaki rekabet Efes ile Tuborg gibi. Birbirinden çok da farkı yok ama mekânlarında genellikle Alfa satılıyor. Hangi mekâna oturursanız yapılan su ikramı burada da devam ediyor. Artık alışkınız tabii, yadırgamıyor hatta zaman zaman “Bir yere oturalım da su içelim.” Diyoruz. Yunanistan’da en lezzetli şeylerden biri de patates kızartması. Tombul ve lezzetli.
Ve işte tüm bu hafta sonu tatilinin en güzel ve özlenen buluşması: Ahtapotla dans! Gözlerden fosfor akana kadar yenen deniz ürünleri ve uzo! Eğer ekstra bir tutkunuz yoksa sırf bu yemekler için bile gelebilirsiniz. Hem makul fiyatlı hem çok lezzetli.
Melomakarona efsanesi
Kavala kurabiyesinin neden bu kadar ünlü olduğunu bu sefer daha iyi anladım. Hemen hemen her sokak başında bir kurabiyeci var. Klasik bademli kurabiyesinin yanı sıra kalburabastıya benzeyen, sadece Noel zamanı oruç bozmak için yapılan sıfır proteinli melomakarano enfes. İçerisinde bal, tarçın, karanfil, portakal suyu ve muskat olması.
Yediğimiz içtiğimiz de bittiğine göre artık İstanbul’a dönüş zamanı! Su kemerlerinin önünde başlayan Kavala gezimiz, yine su kemerlerinin önünde sona erdi.
Eda İvgen Taban
Bir yanıt yazın